WAT WIJSHEDEN VOOR EXPATS IN SPANJE
- Leer de taal, verdiep je erin, geef niet op want binnen de taal van een land ligt ook haar cultuur, humor en geschiedenis.
- Geduld is een schone zaak. Een expat vertelde mij eens dat de stad Barista haar pas na 11 jaar bij haar naam groette. Toch is de kans daarna groot dat ze jou een nier zou doneren. De “manana” cultuur is alleen misleidend op die manier dat deze suggereert dat iets pas echt zo snel als morgen gaat gebeuren.
- Een openingszin als “Zo, wat doet u voor de kost” kun je het best vermijden. Veel expats willen hun verleden geheim houden, op z’n hoogst krijgt u een vaag antwoord zoals “Vogels kijken”. Belasting is om deze reden ook een taboe.
- Iedere binnenlandse medewerker moet tenminste 15 jaar ouder zijn dan jij en jouw echtgenoot, om ongepaste huwelijksstress te voorkomen. Zeg mij na: U zult niet uw tuinman begeren.
- In een land waar wijn goedkoper is dan water, kan het handig zijn om de wijnklok op na zessen in te stellen.
- Omarm nieuwe dingen. Indien uw man zich wil bewijzen als flamenco danser met glad achterover gekamd haar en roos tussen de tanden, steun hem dan.
- Bij het aanprijzen van de voordelen van een mediterraan dieet, hadden voedingsdeskundigen vast geen diepgevroren vette inktvis, chorizo en lading aioli in gedachten.
- We leven dan wel misschien in het land van de zon, maar de kosten van anti-rimpel crèmes en botox zijn hoog, dus bescherm jezelf.
- De eerder genoemde “manana” cultuur heeft een opmerkelijke uitzondering-namelijk het rijgedrag. Op de wegen heerst de manana cultuur-dus koop een zo solide mogelijke auto als je budget toelaat en controleer regelmatig je remmen.
- Tenslotte, het meest gegeven advies is dat gasten, zoals vis, na 3 dagen beginnen te stinken. Dus beperk de bezoekers anders run je al snel een hotel.
Door het opvolgen van deze eenvoudige regels zal je spoedig een betrouwbare expat zijn, in staat om zelfs met de meest intimiderende ambtenaar op het lokale stadhuis te onderhandelen.